Cel Mai Ieftin Echipament pentru Drumeții Ușoare de o Zi pe timp de Iarnă

/ / Tutoriale Munte
Echipamentul de iarnă așezat frumos pentru poză

Salutare, prieteni🙂

Sorin de la Socializează cu Noi aici. A venit vremea să discutăm despre echipamentul pentru drumețiile ușoare pe munte, iarna.

Motivul principal pentru care unii zic că nu e frumos pe munte

Recent l-am invitat pe Paul, un prieten de-al meu, în drumețiile SCN.

Mi-a tăiat-o direct:

“Sorin, eu am mai fost o dată pe munte și nu mi-a plăcut deloc. Nu mai merg, nu e de mine.”

Pentru că știu că muntele este de o frumusețe fantastică indiferent de anotimp și pentru că sunt curios de fel, am vrut să aflu de ce, așa că l-am “descusut” bine.

Mi-a zis că i-a fost frig, că l-au durut picioarele, că a mers o bună parte din drum transpirat și că într-un final a terminat ziua epuizat și înghețat.

După o discuție mai lungă am aflat că el a mers pe munte nepregătit, cu un echipament aproape inexistent. Evident i-am explicat soluțiile pentru toate suferințele pe care le-a avut.

A fost ceva de genul “Uite, dacă aveai aia și aia, nu se mai întâmpla aia! Dacă aveai aia, nu mai pățeai aia”.

Concluzia a fost că:

“Nu era muntele de vină pentru că nu i-a plăcut. Echipamentul lui era sau, mai bine zis, lipsa lui.”

Pentru Paul și alți oameni care sunt în situația lui, am scris articole ca cel de mai jos sau ca acesta. Sper să îi ajute să aibă o experiență plăcută în mediul montan.

Cum am scris acest articol?

Prieteni, scriu acest articol la început de decembrie. Iarna a început încet, încet să se instaleze pe munte. Așa cum sună o zicală amuzantă de pe la noi: 

“Iarna nu-i ca vara”

Pentru a merge pe munte în condiții hibernale avem nevoie de un alt echipament decât cel de vară.

Știu că cei dintre voi care nu ați mai mers iarna pe munte vă puneți acum problema aceasta, așa că m-am gândit ca ar fi util ca astăzi să povestim despre:

  • ce ar trebui să avem cu noi într-o drumeție ușoară de o zi iarna
  • care este cea mai ieftină variantă de echipament

Așa cum am făcut și în iunie, când am scris varianta de vară acestui articol, am mers în Decathlon Militari și ajutat de prietenul meu Andrei care lucrează acolo (și căruia îi mulțumesc pe această cale pentru ajutorul dat), am luat de pe rafturi toate lucrurile necesare, le-am pus pe două mese de camping, le-am pozat pentru voi, totul pentru a calcula cât costă un echipament ieftin de mers pe munte iarna.

Am făcut procesul atât pentru echipamentul bărbaților, cât și pentru echipamentul fetelor iar rezultatele le găsiți mai jos.

Pentru cine este acest echipament?

Am gândit setul de echipament de mai jos pentru drumeții simple prin zăpadă de o zi. Este pentru începătorii în ale muntelui care nu sunt gata să investească sume mari în echipament pentru că nu știu încă dacă vor merge iarna pe munte în mod frecvent.

Este pentru cei care, de exemplu: doresc să urce până la o cabană pe un traseu care implică maxim 5-6 ore de mers. Spus altfel, echipamentul de mai jos este pentru turistul care este iarna în vacanță la munte și vrea să-și facă ziua mai interesantă făcând un traseu, foarte probabil pe o potecă deja “bătută”.

Atenție: Acesta nu este un echipament potrivit pentru a urca spre un vârf înalt unde vom întâlni pante abrupte și cantități mari de zăpadă. Acolo este nevoie de echipament suplimentar (bocanci tehnici, colțari, piolet, ham, coardă) și de expertiză pentru a-l aborda.

Gânduri despre echipamentul de iarnă

Înainte de a ajunge la partea financiară a problemei, prieteni, o să vă povestesc câteva lucruri care vă vor fi de folos la achiziția echipamentului, ca să știți ce să cereți atunci când sunteți în magazin.

Mi-a fost dat să observ de câteva ori vânzători de echipament montan (nu în Decathlon) care în discuțiile cu clienții neștiutori, prioritizând vânzarea în fața interesului clientului, nu spun toată “povestea” echipamentului pe care îl vând și oamenilor respectivi li se întâmplă să ajungă pe munte să-și dea seama că o anumită caracteristică tehnică a echipamentului le lipsește și ei nu fost informați că aveau nevoie de ea sau că echipamentul pe care l-au cumpărat este overkill, adică prea profesionist pentru ce fac ei pe munte.

Știți cum se spune: “Nu știi ce nu știi”, dar “afli dacă de documentezi din surse multiple” aș adăuga eu.

Rucsacul

Iarna aveți nevoie de un rucsac de o capacitate mai mare decât cel de vară. Mie nu-mi place să înghesui cu greutate lucruri în el ca apoi să mă chinui să-l închid, așa că vă recomand ca rucsacul vostru să aibă undeva la 35-40 de litri.

De ce? Păi, dacă prindeți vreme frumoasă, o să vreți să dați jos o parte din hainele de pe voi. Am întâlnit situații iarna pe munte când m-am dezbrăcat până la tricou. Da, în plină iarnă. Căldura generată de corpul meu în mișcare + soarele erau de ajuns pentru a mă simți ok. Hainele acele voluminoase care ne țin de cald atunci când este viforniță trebuie să aibă loc în rucsac. Vă recomand să testați asta atunci când îl achiziționați și nu uitați de faptul că tot acolo o să fie și pachețelul de mâncare + punga de apă cu apă în ea.

Nu vă recomand să încercați să mergeți cu rucsacul de vară (de exemplu: dacă este de 20 de litri) și atunci când vi se face cald, să atârnați hainele pe voi sau pe rucsac. Vă veți creea un disconfort inutil.

Pentru că așa cum știi, eu recomand bețele pentru mersul pe munte, verificați ca rucsacul să aibă pe el prinderi specifice pentru ele. Vedeți și paragraful de mai jos despre punga de apă. Dacă veți folosi așa ceva, rucsacul vostru trebuie să aibă și un orificiu specific pentru ea.

Dacă vă gândiți că, poate pe viitor, o să mergeți și în drumeții mai avansate în care vei folosi și pioletul, achiziționați un rucsac care să aibă și sistem de prindere pentru el.

Punga de apă

Efortul de a merge prin zăpadă o să solicite mult corpul vostru și probabil o să constatați că beți mai multă apă în drumețiile de iarnă, decât în cele de vară. Este clar că nu mai putem ține apa în sticle în buzunarul lateral al rucsacului. Vom întâlni situații cu temperaturi sub zero grade și apa va îngheța.

Eu folosesc o pungă specială pe care o țin în rucsac și beau apă prin furtunul atașat. Căldura din interiorul rucsacului o face să nu înghețe. Mare atenție aici: de fiecare dată după ce beau apă din pungă, suflu în furtun în așa fel încât să nu rămână apă pe el. Furtunul are un segment care va fi tot timpul afară și dacă rămâne apă pe el, ea va îngheța și nu o să mai putem bea.

Un alt lucru important: Tineți extremitatea furtunului pe care o băgați în gură sub haine, la piept și la cădurică. Oricât de bine veți sufla apa înapoi în pungă, acolo o să mai rămână o cantitate mică și, dacă îngheață, punga devine inutilizabilă.

La un moment dat îmi cumpărasem și un înveliș din material termoizolant pentru pungă și pentru furtun. A fost o achiziție inutilă. Trucul cu suflatul apei înapoi în pungă și cu pusul extremității furtunului la piept este suficient.

Vă aud cum mă întrebați “Dar de ce să nu ținem apa într-o sticlă pe care să o punem în rucsac unde e cald?”

Răspunsul este: “Faptul că este acolo și că trebuie să vă opriți, să dați jos rucsacul, să scoateți chestii din el pentru a ajunge la ea, va face mult mai puțin probabil evenimentul ca voi să beți apă.

Practic: veți <uita> să beți, amânând pentru următorul popas. În condițiile acestea corpul deja bine solicitat de mers ajunge și să fie și nealimentat corespunzător. Deshidratarea pe munte nu este o chestie așa de rară precum cred unii. De ce să ne punem în situația asta?”

Gheruțele antiderapante

Uneori pe poteci veți întâlni și porțiuni înghețate pe care le veți parcurge mult mai ușor cu aceste “surori” mai mici ale colțarilor. Se pot pune practic pe orice tip de gheată și ajută foarte mult. Este genul de echipament de siguranță pe care îl cărăm în rucsac și pe care îl vom folosi foarte rar, dar când îl vom folosi o să-l găsim al naibii de util.

Ochelarii de ski

De ce avem nevoie de așa ceva? În anumite condiții (de exemplu: dacă se pune un viscol puternic), fără ochelari de ski înaintarea devine imposibilă. Ochelarii de soare nu fac față viscolului. Credeți-mă: am încercat. Pe de altă parte, sunt realist când scriu aceste rânduri: probabil turistul începător nu-și va lua ochelari de ski pentru drumeții. Eu mă simt obligat să-i trec aici pentru că știu cât de nasoale pot deveni lucrurile fără ei.

Cagula

Dacă este foarte frig, dacă bate vântul, cagula reprezintă un strat excelent de protecție a feței. Au întâlnit situații iarna pe munte în care, fără cagulă, vântul pur și simplu îmi “ardea” obrajii.

Termosul cu ceai cald

După ce mergem câteva ore prin frig și zăpadă, o să vedeți că moralul nostru o să fie ușor scăzut. Atunci intră în scenă ceaiul cald care este un “medicament” excelent pentru starea de spirit. O să ne încălzească, o să ne învelească și o să mărească calitatea drumeției noastre.

Pantalonii și colanții

De ce avem nevoie și de unii și de alții? De ce să nu luăm doar o singură pereche de pantaloni mai groasă și să o folosim pe aceea?

Temperatura pe munte iarna variază în limite foarte largi și este nevoie ca noi să ne păstrăm cât mai largă opțiunea de a ne regla temperatura corpului cu ajutorul hainelor.

Dacă avem doar o singură pereche de pantaloni mai groși este posibil să ajungem în următoarele situații nasoale:

  • Este foarte frig la început de zi, ne este ok cu pantalonii, dar apoi când ne punem în mișcare și pe măsură ce ziua ajunge la amiază și se face cald, ne vom încălzi foarte tare și vom transpira mult => disconfort sporit.
  • Nimerim o zi cu temperaturi mai ridicate și constatăm încă de când îi punem pe noi că pantalonii noștri de iarnă fac prea mult cald.

Dacă avem un sistem de pantaloni de iarnă, dar mai subțiri + colanți, putem decide noi în orice moment cât de gros să fie stratul inferior cu care abordăm ziua.

O ultimă precizare aici: Pantalonii de ski nu sunt ok pentru drumeții montane. O să vi se facă prea cald în ei. Ei sunt ok pentru situația în care în majoritatea timpului stăm, nu pentru situația în care corpul nostru generează o cantitate mare de căldură din cauza mișcării.

Hainele pentru partea superioară

Prieteni, aici recomandarea mea este să aveți cât mai multe și cât mai subțiri. Așa vă puteți regla temperatura corpului în limite cât mai largi și în trepte mici. Așa m-am străduit să fac și lista de echipament de mai jos, adică cu 4 straturi: tricou, bluză de corp, polar, geacă de iarnă.

Dacă nu aș fi fost constrâns de preț, aș fi ales să înlocuiesc geaca de iarnă cu o geacă de vânt mai groasă + hardshell sau o geacă de puff + un hard shell, ducând la 5 numărul total de straturi.

Aveți grijă la mărimi când cumpărați hainele. De exemplu: geaca, ultimul strat, trebuie suficient de mare încât toate celelalte haine să aibă loc pe sub ea și noi tot să ne putem mișca lejer.

De ce mai avem nevoie?

În afară de lucrurile de mai jos vă recomand să aveți cu voi o hartă cu traseele din zonă (sau o poză ai ei în telefon) + o aplicație instalată pe telefon care să vă ajute să navigați (dacă o să aveți nevoie). Eu folosesc două aplicații: Munții Noștri și Viewranger. Vedeți că hărțile lor trebuiesc downloadate în telefon înainte de a pleca la drum. Pe munte veți întâlni frecvent situația în care nu veți avea semnal GSM, deci nici internet.

De ce aveți nevoie de aplicația de navigație pe telefon? Pentru că este posibil să apară situații în care să nu puteți vedea semnele de traseu (poate sunt îngropate în zăpadă sau poate veți merge printr-o mare ceață, unde vizibilitatea este extrem de redusă).

Aș lua cu mine și o baterie externă. În condiții de frig, bateria telefonului se termină mai repede și well… cine vrea să rămână fără mijloc de navigație pe munte?

Bărbați

Poză cu echipamentul complet

%%tb-image-alt-text%%
Echipamentul domnilor
Notă: În poză este un rucsac de 30 de litri pentru că pe cel de 40 de litri nu-l aveau în magazin

Ca voi să înțelegeți mai bine echipamentul am împărțit itemii în 3 categorii: Picioare, Mijloc, Cap, Confort și Siguranță.

Picioare

Șosete MID SH100 X-WARM (ele se vând câte două perechi) – 30 RON
Bocanci Quechua SH520 X-WARM – 250 RON
Gheruțele Antiderapante SH900 – 120 RON
Parazăpezi Trek 500 – 60 RON
Boxeri respiranți Kalenji – 20 RON
Pantaloni Quechua SH100 X-Warm – 150 RON
Colanți Schi 100 Wedze – 20 RON

Total 648 RON

Mijloc

Tricou MH-100 – 20 RON
Bluză Schi 100 Wedze – 20 RON
Polar Quechua MH100 – 30 RON
Geacă drumeție Quechua SH100 X-Warm – 170 RON
Guler Schi Wedze HUG (altfel spus și buf) – 26 RON
Mănuși Wedze Schi 100 – 40 RON

Total 306 RON

Cap

Căciulă Schi Wedze Fisherman – 25 RON
Ochelari de soare Quechua MH-100 categoria 3 (factor de protecție 3 din 4) – 20 RON
Cagulă polar schi Wedze – 25 RON
Ochelari schi Wedze G 100 S3 – 40 RON

Total 110 RON

Confort

Rucsac Quechua MH100 40 litri – 170 RON
Husă de ploaie pentru rucsac 40-60 litri – 35 RON
2 x Băț de drumeție Forclaz A200 – 2 x 40 RON = 80 RON
Capete de iarnă pentru bețele de drumeție – 13 RON
Termos Quechua de 0,4 litri (sau Bidon izoterm cum îi spun ei) – 40 RON
Pungă de apă Forclaz Trek 500 (rezervor) – 40 RON
Kit de protecție solară FPS50 Wedze (cremă de protecție și balsam de buze) – 35 RON

Total 413 RON

Siguranță

Trusă medicală Forclaz (Set prim ajutor) – 45 RON
Fluier Geonaute 50 multifuncțional – 22 RON
* Decathlon are și un Fluier Kipsta – 8 RON, dar am ales să-l pun pe Geonaute 50 în echipament pentru că are sistem de prindere pe rucsac, busolă, termometru și chiar și o mini lupă pentru observarea faunei și florei.
Folie de supraviețuire Forclaz – 8 RON
Lanternă frontală Forclaz Onlight 50 – 15 RON

Total 90 RON

Cost total

Total cost echipament de iarnă pentru bărbați 1.567 RON

Galerie foto cu prețuri și proprietăți

Am pornit de la picioare spre cap.

Femei

Poză cu echipamentul complet

%%tb-image-alt-text%%
Echipamentul doamnelor
Notă: În poză este un rucsac de 30 de litri pentru că pe cel de 40 de litri nu-l aveau în magazin

Ca voi să înțelegeți mai bine echipamentul am împărțit itemii în 3 categorii: Picioare, Mijloc, Cap, Confort și Siguranță.

Picioare

Șosete MID SH100 X-WARM (ele se vând câte două perechi) – 30 RON
Ghete Quechua SH520 X- WARM – 250 RON
Gheruțele Antiderapante SH900 – 120 RON
Parazăpezi Trek 500 – 60 RON
Slip alergare Kalenji – 20 RON
Pantaloni Quechua SH100 X-Warm – 150 RON
Colanți Schi 100 Wedze – 20 RON

Total 650 RON

Mijloc

Tricou MH-100 – 18 RON
Bustieră Kalenji – 20 RON
Bluză Schi 100 Wedze – 22 RON
Polar Quechua MH100 – 30 RON
Geacă drumeție Quechua SH100 X-Warm – 170 RON
Guler Schi Wedze HUG (altfel spus și buf) – 26 RON
Mănuși Wedze Schi 100 – 40 RON

Total 326 RON

Cap

Căciulă Schi Wedze Fisherman – 25 RON
Ochelari de soare Quechua MH-100 categoria 3 (factor de protecție 3 din 4) – 20 RON
Cagulă polar schi Wedze – 25 RON
Ochelari schi Wedze G 100 S3 – 40 RON

Total 110 RON

Confort

Rucsac Quechua MH100 40 litri – 170 RON
Husă de ploaie pentru rucsac 40-60 litri – 35 RON
2 x Băț de drumeție Forclaz A200 – 2 x 40 RON = 80 RON
Capete de iarnă pentru bețele de drumeție – 13 RON
Termos Quechua de 0,4 litri (sau Bidon izoterm cum îi spun ei) – 40 RON
Pungă de apă Forclaz Trek 500 (rezervor) – 40 RON
Kit de protecție solară FPS50 Wedze (cremă de protecție și balsam de buze) – 35 RON

Total 413 RON

Siguranță

Trusă medicală Forclaz (Set prim ajutor) – 45 RON
Fluier Geonaute 50 multifuncțional – 22 RON
* Decathlon are și un Fluier Kipsta – 8 RON, dar am ales să-l pun pe Geonaute 50 în echipament pentru că are sistem de prindere pe rucsac, busolă, termometru și chiar și o mini lupă pentru observarea faunei și florei.
Folie de supraviețuire Forclaz – 8 RON
Lanternă frontală Forclaz Onlight 50 – 15 RON

Total 90 RON

Cost total

Total cost echipament de iarnă pentru femei 1.589 RON

Galerie foto cu prețuri și proprietăți

Am pornit de la picioare spre cap.

Colțari, piolet, bocanci tehnici

Prieteni, pentru că știu că unii dintre voi sunt curioși care este faza cu colțarii și cu pioletul, includ în acest articol și câteva cuvinte despre ele.

Când aveți nevoie de așa ceva?

Pe scurt: De piolet avem nevoie pentru a merge în siguranță pe o pantă mai înclinată, fie în sus, fie în jos. Ne ajută să nu cădem și, în caz că am căzut și am început să alunecăm necontrolat la vale, el ne ajută să ne oprim. Poate fi folosit și pe teren plat, în poziția baston, ajutându-ne să avem un mers mai echilibrat.

De colțari avem nevoie pentru traversa în siguranță zone în care pericolul de alunecare este foarte mare din cauza zăpezii tari sau a gheții.

Colțarii nu pot fi puși pe orice tip de încălțăminte. Avem nevoie de o pereche de bocanci tehnici cu talpă rigidă care au fost proiectați special pentru a fi folosiți cu colțarii.

Sunt greu de folosit?

Nu! Dacă aveți un profesor bun (un coleg de drumeție experimentat în mersul pe munte sau un ghid) puteți învăța să folosiți colțarii, pioletul și bocancii de iarnă fără probleme. După asta vă recomand să mergeți în niște ture de iarnă simple (adică cu pante nu foarte abrupte) unde, pe anumite porțiuni, să exersați punerea colțarilor, mersul cu ei și cu pioletul, dezechiparea bocancilor de colțari, folosirea pioletului în urcare unei pante și în coborârea ei, săparea de trepte în zăpadă cu bocancii, etc. Asta ca să fixați și mai bine noțiunile învățate.

Sunt periculoase?

Da! Dacă nu le folosiți așa cum trebuie, vă puteți răni sau îi puteți răni pe ceilalți membri ai grupului vostru.

Cât costă?

Colțari Caiman – 250 RON
Geantă pentru colțari – 38 RON
Piolet Simond Ocelot Hyperlight – 150 RON
Bocanci pentru alpinism Simond – 560 RON

Total: 998 RON

Galerie foto cu prețuri și proprietăți

De ce Decathlon? Cum mă puteți ajuta voi?

Motivul pentru care am ales magazinul Decathlon pentru acest articol este că, din punctul meu de vedere, la ei raportul valoare/preț este maxim. Am folosit și folosesc produsele lor și am încredere în calitatea lor.

Full disclosure: Acest articol nu este un articol sponsorizat, adică nu am fost plătit de Decathlon ca să-l scriu! Opiniile exprimate în el îmi aparțin, însă link-urile din el sunt link-uri afiliate, asta înseamnă că dacă voi dați click pe ele și cumpărați ceva de pe site-ul lor, eu primesc un mic procent din suma pe care o cheltuiți acolo.

Așa că dacă acest articol v-a ajutat în vreun fel sau pur și simplu vă place de fața mea, când decideți să cumpărați ceva de la Decathlon (orice, nu trebuie neapărat să fie unul dintre lucrurile de mai sus), vă rog să mă susțineți făcând achiziția prin pașii de mai jos.

Nu vă costă nimic în plus ca să faceți asta, dar pentru mine înseamnă mult și Vă Mulțumesc cu plecăciune!

Dacă cumpărați online

Pasul 1: Dați click pe oricare dintre link-urile de mai sus ca decathlon.ro să știe că eu v-am trimis la ei.
Pasul 2: Comandați on-line produsele pe care le doriți. Apropo: puteți să faceți comanda cu ridicare din magazin, dacă doriți să le și probați la ridicare.

Dacă cumpărați direct din magazin

Pasul 1: Strângeți în coș lucrurile pe vreți să le cumpărați.
Pasul 2: Intrați de pe telefon pe acest articol și dați pe oricare dintre link-urile de mai sus ca decathlon.ro să știe că eu v-am trimis la ei.
Pasul 3: Faceți comanda de pe telefon pentru tot ce aveți în coș, precizând la finalizarea ei cu ridicare din magazin.

Cu ce vă ajută dacă comandați online?

Dacă comandați online o să aveți în contul vostru Decathlon tot ce ați cumpărat de la ei. Asta vă aduce 3 avantaje interesante:

  • dacă ulterior o să aveți nevoie de garanție, nu o să mai aveți nevoie de bonul de achiziție (nu știu cum sunteți voi, dar eu rătăcesc bonurile “grupa mare”)
  • periodic, în funcție de suma de bani pe care ați cheltuit-o la ei, Decathlon vă trimite vouchere gratuite de 25-30 RON pentru următoarea voastră achiziție.
  • dacă este coadă la case, voi nu mai stați la ea.
  • aveți 14 zile drept de retur.

Concluzii

Costă cam 1.600 RON un echipament complet pentru mersul în drumeții de o zi pe munte, prieteni!

Da. Nu este o sumă mică, de acord, dar este o sumă care merită a fi plătită dacă doriți să vă bucurați de munte iarna așa cum trebuie.

Când am început să merg pe munte, mi-am cumpărat tot echipamentul de la Decathlon. După primul an, când mi-am dat seama că îmi place și că voi face asta a la long (cred că doar anul ăsta am mers în vreo 30 de drumeții și a fost și faza cu Covid-ul), am început să investesc în echipament mult mai profi și mult mai scump. Din fostul echipament mai folosesc doar câteva lucruri.

Asta nu înseamnă că echipamentul a fost prost sau ceva de genul.

Înseamnă doar că dacă ai de făcut un drum de 300 km de 100 ori pe an, ai prefera să-l faci într-un Mercedes pentru că este mai confortabil. Dacă-l faci doar de 10 ori pe an, Loganul este o alegere excelentă.

Ca să vă faceți o idee despre sumele care se pot cheltui pe echipament de munte, o geacă La Sportiva sau niște pantaloni de la Mammut pot costa cu ușurință 1.500 RON și nu, nu fac și cartofi prăjiți acasă.

Această abordare v-o recomand și vouă.

Investiți în echipament scump doar după ce vă asigurați că îl veți și folosi cu adevărat.

Vă mulțumesc că sunteți aici, prieteni!

Dacă doriți să mă întrebați ceva, vă invit să lăsați un comentariu mai jos.

Să ne vedem cu bine pe poteci,
Sorin Rădan – Ghid național Socializează cu Noi

Ultimele articole

Ce zice comunitatea?

No comments to show.

Subiectele blog-ului

Este rândul tău: Lasă chiar acum un comentariu. Ce părere ai de ce ai citit mai sus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *