Echipamentul Adecvat pentru o Drumeție de o Zi pe Munte – VIDEO

/ / Tutoriale Munte

Salutare, prieteni

Sorin de la Socializează cu Noi aici. Fără îndoială, echipamentul pe care îl avem cu noi în drumeții și calitatea lui face diferența dintre o zi în care ne simțim bine și una în care nu ne simțim bine.

Dacă nu sunteți fani text, vă recomand să vedeți acest video pe care l-am făcut legat de asta.

Eu, când merg în drumeții montane, atât în grup, dar și atunci când merg singur, am cam toate chestiile de mai jos cu mine.

Știu că, în anumite situații, îmi pot fi foarte folositoare și m-am împăcat cu ideea de a le căra de fiecare dată, chiar dacă unele dintre ele le folosesc foarte rar. Însă, îmi dau seama că nu toată lumea gândește la fel și tu poate nu vrei să le cari pe toate cu tine sau poate nu vrei să dai atâția bani pentru a le cumpăra sau poate nu le vezi utilitatea.

Desigur, până la urmă, decizia legată de conținutul rucsacului tău îți aparține, nu-i așa? Eu o să-ți scriu mai jos ce a mers pentru mine și de ce și, când vine ziua drumeției tale, te invit să alegi TU cu responsabilitate ce iei cu tine și ce nu iei cu tine pe munte.

Evident dacă ai vreo întrebare sau dacă vrei să scrii ce alte lucruri iei tu cu tine când mergi, te invit să lași un comentariu mai jos și o să-ți răspund cu plăcere.

Apropo: Articolul aceste nu este sponsorizat de Decathlon sau ceva de genul. Îi recomand pentru că am folosit produsele lor și am fost mulțumit de ele. De asemenea îi recomand pentru că au cele mai accesibile prețuri.

Astăzi o să vorbim doar de echipamentul pentru drumeții de o zi făcute primăvara, vara sau toamna. Pentru iarnă echipamentul este altul și-l voi tratat într-un articol separat.

Articolele de mai jos sunt prezentate într-o ordine pur aleatoare.

Bocancii de munte

Încălțările sunt fără discuție cea importantă chestie din echipament. Sfatul meu este să-ți iei pentru mersul pe munte bocanci tehnici de trekking, special concepuți pentru mersul pe munte! La capitolul acesta nu este cazul să faci economie. Calitatea experienței tale pe munte este strâns legată de calitatea lor. La fel și siguranța ta acolo. Cumpără unii peste medie ca preț, care sunt și de calitate, care să fie impermeabili și care să asigure o aderență foarte bună la sol! Tu acolo pe munte trebuie să fii preocupat să te bucuri de piesaje, nu să ai emoții că vei aluneca la fiecare pas. Această preocupare de a-ți ține echilibru pe teren accidentat te va face să cheltui energie în mod inutil și rezultatul va fi că tu o să obosești mult mai repede decât unul care este la fel de pregătit fizic ca tine, dar are bocanci corespunzători.

Îți recomand să cumperi unii care sunt peste gleznă, nu din aceeia low cut. Pe munte, mi se întâmplă frecvent să calc strâmb pentru că piatra pe acolo nu este uniformă. În situațiile respective bocancul îmi “prinde” glezna și mă salvează de la o accidentare. Încă ceva: trebuie să-ți iei o pereche de bocanci care sunt cam un număr mai mare decât porți tu în mod obișnuit. De ce? Pentru că în timpul drumețiilor picioarele tale se vom umfla(cam ca la finalul unei zile în care ai mers mult pe jos). Dacă îi iei ficși, te vor “bate” “grupa mare”. Când îi probezi, îți recomand să-i probezi cu soșetele cu care îi vei purta. Opțiunea recomandată de mine pentru bărbați: Forclaz Trek 700 – Bocanci de 3 sezoane.

Rucsac de 20, maxim 30 de litri

Îți recomand să iei unul cu sistem de ventilație la spate. O să fie mult mai plăcut să-l cari. Să aibă prinderi pentru bețele de trekking. Apropo: Aceeași greutate se simte diferit în rucscacuri diferite. Am avut la un moment dat un rucsac de 20 litri de 100 RON. Am trecut la unul de 400 RON cumpărat de la un brand consacrat. Am observat o diferență majoră în modul în care mă simțeam cu el în spate.
O opțiune cu raport maxim calitate-preț: Rucsac Forclaz 20 Air Ventilat sau Quechua MH500

Husă de protecție anti ploaie pentru rucsac

Indiferent ce rucsac alegi, ia și o husă de protecție pentru el. Este importantă. O vei folosi dacă te prinde ploaia și te va ajuta să păstrezi rucsacul și lucrurile din el uscate.

Bețele de Trekking

Nu știu ce să fac pentru a-ți transmite ideea că bețele de trekking sunt extrem de importante și că ăia care-ți spun că nu sunt necesare vorbesc prostii. Uite am compus un cântecel:

bețele de trekking sunt foarte importante, dacă nu le ai șansele să te accidentezi sunt mult mai mari
bețele de trekking sunt foarte importante, dacă plouă, pe munte se face noroi, dar tu o să înaintezi mai ușor pentru că le ai și o să-ți ții și echilibru cu un efort mai mic
bețele de trekking sunt foarte importante, dacă nu le ai vei obosi mai repede decât unul care le are
bețele de trekking sunt foarte importante, dacă nu le ai nu le poți folosi pentru a te apăra de câini sau de animalele sălbatice pe care nu-ți doresc să le întâlnești pe traseu
bețele de trekking sunt foarte importante, dacă nu erau importante, nu erau prezente în toate pozele pe care și le fac cei foarte experimenți în ale muntelui.

Ia din acele telescopice reglabile sută la sută, eventual din 3 bucăți, nu lua din acele reglabile în pași pentru că te limitează. Neapărat bețele să aibă plăcuțe de vară și plăcuțe fulg pentru iarnă, să le poți folosi tot anul, dacă este nevoie. Nu-ți face probleme dacă nu știi să le folosești acum. Te vom învăța noi în drumeție. Prețurile pentru un băț încep de la 30 RON. Eu folosesc și recomand Forclaz 500!

Pantaloni de Trekking Lungi

De ce am scris mai sus “lungi”? Pentru că există și pantaloni de trekking scurți, însă nu-ți recomand să mergi doar cu pantaloni scurți la tine. Pe munte mai dai de zone cu urzici înalte și trebuie să te protejezi. Sau se poate întâmpla să înceapă un vânt puternic și tu să îngheți în ei. Ia și o pereche de pantaloni scurți în plus față de cei lungi sau, poți să împuști doi iepuri dintr-o lovitură, așa cum fac eu, dacă îți ei niște pantaloni de munte care au partea de jos detașabilă. Îi faci scurți când ai nevoie și lungi când ai nevoie.

Principiul alegerii hainelor din partea superioară

Pentru a avea o experiență plăcută pe munte, adică într-un loc în care vremea este extrem de schimbătoare, trebuie să aplici principiul cepei când vine vorba de hainele din partea superioară. Principiul cepei spune că: “Voi avea la mine mai multe haine în general subțiri (mai multe straturi de “ceapă”) pe care le voi îmbrăca sau dezbrăca în funcție de condițiile meteo.”

Adaptând cantitatea de haine de pe tine în funcție de temperatură te va face să te simți mereu foarte lejer pentru că nu vei fi niciodată prea gros sau prea subțire îmbracat, iar respirabilitatea hainelor va fi la nivel optim. În ordinea purtării lor ele sunt: Tricou -> Bluză de corp -> Polar sau Geacă de Vânt sau ambele -> Geacă de Ploaie sau Pelerină

Un principiu important în alegerea hainelor pentru drumeție este: “Dacă este de bumbac, stă acasă”. Hainele de bumbac nu te ajută în drumeții pentru că după ce transpiri în ele devin inutilizabile. O să mai reiau aceasta idee mai jos.

Două tricouri din material sintetic

Nu lua tricouri din bumbac pentru că o să transpiri rapid în ele și ele nu se vor usca pe tine așa cum se întâmplă cu cele din material sintetic. Crede-mă: Este extrem de nasol să stai pe munte 4-5 ore într-un tricou ud de transpirație. Am văzut colegi de drumeție care au blestemat ziua pentru că au neglijat problema “bumbacului”.Bumbacul este un BIG NO NO pe munte și nimic din ce ai pe tine nu ar trebui să fie de bumbac. Da, nici lenjeria intimă. Ideal ar fi să iei tricouri de lână merinos, dar decide tu dacă dai 30 ron pe un tricou sintetic sau 100 RON pe un tricou de Merinos. Avantajul principal al lânii merinos versus material sintetic este că lâna nu miroase atunci când o porți mai mult timp și transpiri în ea. De asemenea, când se udă, lâna merinos nu se simte la fel de rece ca un tricou sintetic.

O bluză de corp

Asta vine peste tricou sau direct pe corp. La ce ajută? Uneori este prea frig pentru tricou și prea cald pentru polar sau geacă de vânt. Atunci porți bluza de corp, combinată sau nu cu tricoul. Preferabil ar fi ca bluza să fie din lână merinos. Uite niște opțiuni AICI.

Geacă sau Pelerină de Ploaie

Te protejază de intemperii și este ultimul strat de haine pe care îl porți. Dacă este vară, o pelerină simplă de ploaie este ok și nu este nevoie să iei geacă de ploaie. Dar dacă este primavară sau toamnă, adică este și frig ia o geacă de ploaie dedicată. Sfat: Ia geaca în așa fel încât să fie mai largă. De ce? Pentru că ea se poartă peste toate celelalte haine: tricou, bluză, polar și ele trebuie să aibă loc pe sub ea.

Geacă de Vânt

Dacă alegi să-ți iei o geacă de ploaie (și nu doar o pelerină), atunci poți să nu-ți mai cumperi de geacă de vânt, pentru că vei purta geaca de ploaie atunci când bate necuratu’. Dacă nu vrei să faci economie, ia-ți și geacă de vânt. De ce? Pentru că geaca de ploaie are o respirabilitate mult mai mică decât cea de vânt și, dacă bate vântul toată ziua, o să fii nevoit să o porți multe ore și o să-ți fie foarte cald în ea.

Bluză polar

Bluza polar este un strat suplimentar care se pune peste bluza de corp în cazul în care ți se face frig.

Pălărie de ploaie

Dacă nu vrei să porți gluga pelerinei de ploaie atunci când plouă, ia și una din aceasta. Un dezavantaj important la orice tip de glugă este că vizibilitatea ta periferică este limitată și trebuie să întorci capul pentru a vedea chestii. Eu îți recomand să ai și pălărie de ploaie.

O șapcă sau o pălărie

Pentru a te proteja de razele soarelui. Nu vrei să faci insolație pe acolo.

O căciulă mai groasă și o pereche de mănuși

Dacă vremea se schimbă brusc și începe un vânt puternic sau ajungi la altitudini unde sunt temperaturi joase e bine să ai și chestiile astea. De exemplu: Mi s-a întâmplat să am nevoie de ele chiar la final de iulie în Piatra Craiului când natura alterna perioadele de vânt puternic cu perioadele de ploaie cu “măzărică”.

Un Buf

În funcție de nevoie poate avea rol de Bandană, Cagulă, Fular, Căciulă. Eu în general îl folosesc ca fular când bate vântul. Poți să iei două aici. În caz că pierzi unul pe traseu, al doilea o să fie de rezervă.

Două perechi de Soșete Tehnice

Acestea au avantajul să sunt făcute special pentru mersul pe munte, nu “circulă” în bocanci ca șosetele obișnuite și șansele să faci bătături sunt minime. De asemenea, ele permit eliminarea transpirației mult mai ușor decât șosetele din bumbac (vezi ce am scris mai sus despre bumbac). De ce două? Dacă se udă cea cu care ești încălțat să ai cu ce o schimba.

Lenjerie intimă care se usucă ușor

O pereche de chiloți din material sintetic (sau lână merinos) și, dacă este cazul, bustieră din același material. În Decathlon, la secțiunea de alergare le găsești. Nu te duce pe munte cu lenjerie din bumbac.

Parazăpezi

Cum? Dar este vară. Da, este! Iarna le porți pentru a te proteja de zăpadă, iar vara le porți pentru a te proteja împotriva viperelor, noroiului, urzicilor. De asemenea, cu ele nu-ți intră pietre în bocanci atunci când mergi pe grohotiș și îți este mai ușor să traversezi pârâuri cu ele.
Probează-le cu bocancii în picioare, dacă poți! Să fie fixe pe bocanc, să nu fie largi.

Ochelari de Soare

Să mergi ore întregi pe munte într-un soare puternic este nesănătos pentru ochii tăi. Ochelarii de soare de protejează și tu te poți bucura relaxat de peisaje. Îți recomand să iei ochelari cu factor de protecție 3 și care să fie și polarizați.

Crema pentru protecție solară

Îți recomand să iei cremă cu factor de protecție mare 40 sau 50. Dacaă nu te dai cu ea este posibil ca soarele să te ardă pe față, pe mâini și lucrurile astfel vor deveni neplăcute pentru tine. Asigură-te că te dai cu ea înainte de a pleca pe traseu! Vezi că la un interval de două-3 ore trebuie să te dai din nou. Asigură-te că o ai cu tine indiferent de anotimp!

Strugurel de buze

Îl dai pe buze pentru a le ține hidratate, pentru a nu fi arse de soare și pentru a nu fi crăpate de vânt

4 pungi de plastic mari și rezistente

De ce sunt astea importante? Dacă te plouă și te uzi, o să vrei să te schimbi și o să pui hainele ude în aceste pungi ca să nu ude chestiile uscate din rucsac. Dacă traversezi un pârâu și-ți intră apă în bocanci, o să vrei să-ți schimbi șosetele. Este foarte nasol să mergi o distanță mare cu picioarele ude în bocanci. Dar dacă pui picioare soșetele uscate de rezervă din rucsac și apoi te încalți cu bocancii uzi, nu-i prea mare afacerea, nu-i așa? Așa că peste șosete uscate încalți pungile care le izolează și abia apoi te încalți cu bocancii.

Un sac de gunoi

Pe munte nu există pubele de gunoi și nu există oameni care fac curățenie. Asta înseamnă că noi trebuie să ne cărăm gunoiul pe care îl facem înapoi la civilizație. Atentie: si materialele biodegradabile se iau de pe munte. Cojile de banane, de exemplu. Dacă le lasi acolo, se vede și urât și mai au și proprietatea de a atrage animale sălbatice.

Hârtie igienică

Știm cu toți pentru ce este asta 🙂

Apă

Cantitatea depinde de cât de mult bei tu în mod obișnuit. Cred că este ok să presupunem că un litru pentru trasee scurte (până la 4 ore) este suficient, doi litri pentru trasee mai lungi (5-8 ore) este suficient. Eu, pentru traseele lungi (10-14 ore), îmi iau și 3 litri de apă la mine, mai ales atunci când este vară și este super cald. Îți recomand să pui în apă săruri de rehidratare. Le găsești la farmacie și sunt utile pentru că te ajuta să-ți refaci resursele energetice în timpul drumeției. Modifică gustul apei destul de puțin, sau cel puțin asta e percepția mea.

Mâncarea în drumeții

Recomandarea mea ca pe munte, dar și în viața de zi cu zi, este să mănânci sănătos, adică carbohidrați cu eliberare prelungită și alimente cât mai neprelucrate. Asta înseamnă, de exemplu: câteva sandvișuri cu pâine integrală, piept de pui, zarzavaturi (rosii ardei, salată) sau câteva sandvișuri cu brânză și zarzavaturi. Ia și fructe, de exemplu: Două banane + un măr cu tine. Poți să-ți iei și niste alune, migdale, nuci crude. Sunt foarte calorice și te ajută să te refaci repede. Poți să iei și niște ciocolată. Îți recomand din aceea cu concentrație mare de cacao. Aceea are și ceva nutrienți față de ciocolata obișnuită. Mâncare se ține bine izolată în pungi în rucsac. Nu am vrea ca mirosul ei să atragă animalele sălbatice.

O atitudine pozitivă

Timpul mi-a arătat că modul în care se uită mintea mea la o activitate determină foarte mult calitatea experienței. Am învățat în timp că pe munte, nu trebuie să mă aștept să fie totul un paradis și să mă simt fantastic în fiecare moment. Lucrurile nu funcționează așa. Pe munte printre momente deosebite mai și suferi, mai sunt și momente nasoale: momentele în care ești obosit de la atâta mers, momente în care te prinde ploaia, în care tocmai ai căzut într-un noroi, în care te pișcă o gânganie, în care de julești de o piatră, în care vântul bate de-ți îngheață mâinile etc. În acele momente este important să păstrezi un mind-set pozitiv.

Lanternă Frontală

Se folosește în cazul în care te prinde noaptea pe munte. Ia și baterii de rezervă pentru ea. Asta e foarte utilă în special în perioadele din an când se înnoptează devreme. Din diverse motive (de exemplu, un coleg care merge mai lent) este posibil ca ultima oră de traseu să fie făcută pe noapte. Când o asezi în rucsac întoarce invers una dintre baterii. Nu ai vrea să se declanseze și să constanți că nu mai ai baterii atunci când ai nevoie de ea. Dar stai… asta nu se poate întâmpla, nu? Pentru că tu ai și baterii de rezervă, nu?

Hartă cu zona în care mergi

Eu, în general, am hărți în format fizic cu mine și îți recomand asta și ție. Dar dacă nu ai și nu vrei să-ți cumperi, există o aplicație pentru telefon care se numește Munții Noștri și care te poate ajuta la navigație. Instaleaz-o de acasă. Funcționează chiar dacă ești în zone fără semnal.

Trusă medicală

Eu am luat trusa medicală standard din Decathlon și am adăugat în ea: câteva pastile de Nurofen Forte, câteva tablete de Magneziu și câțiva plasturi Compeed pentru bătături.

Folie de supraviețuire

Este o pungă izolatoare termic în care te bagi dacă ai nevoie să-ți conservi temperatura corpului. Este bună și pentru a te proteja de căldură și pentru a te proteja de frig. Dacă, într-un mod neprevăzut, rămâi peste noapte pe munte, poate fi foarte utilă. Costăm cam 10 RON la Decathlon.

Fluier

Pentru a evita o întâlnire cu animalele sălbatice, este recomandat să mergi pe traseu anuntându-le că ești în zonă. Fluierul te poate ajuta să faci asta, așa că folosește-l din când în când. De asemenea, el te poate ajuta să ceri ajutor dacă te-ai separat de grup, pățești ceva și nu poți striga.

Mănuși de cățărat

Te vor proteja de eventualele bătături pe care ți le pot face bețele de trekking și, de asemenea, cu ele o să apuci fără menajamente și mai cu încredere stâncile pe care trebuie uneori să te cațeri sau cablurile de asigurare pe care le vei găsi pe unele trasee.

Elastice pentru bani

Te ajută la a împacheta hainele in rucsac. Eu le rulez și apoi pun elastice de bani pe ele. În felul acesta ele sunt mai ușor accesibile și ocupă și mai puțin loc.

Spray anti-urs

Da. Nu râde. Chiar există așa ceva. Este un spray cu piper pe care îl poți folosi dacă se întâmplă să ajungi în vecinătatea unui urs. Ia uite aici ce zic experții.

Experiențe plăcute pe munte îți doresc,

Sorin Rădan – ghid național

Tot legat echipament, pentru a înțelege cum să faci în mod inteligent achiziția chestiilor, te invit să te uiți și la video-ul  următor.

Ultimele articole

Ce zice comunitatea?

No comments to show.

Subiectele blog-ului

Este rândul tău: Lasă chiar acum un comentariu. Ce părere ai de ce ai citit mai sus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *